Solkysten Old English Sheepdog - Ny rasebeskrivelse på norsk
1282
post-template-default,single,single-post,postid-1282,single-format-standard,wp-featherlight-captions,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ny rasebeskrivelse på norsk

Rasebeskrivelsen for Old English Sheepog er oppdatert pr. 29.03.2011.

The Kennel Club endret rasebeskrivelsen for Old English Sheepdog i oktober 2009. Nå har Norsk Kennel Klub endret den norske versjonen pr. 29.03.2011 etter at en ny FCI standard kom 05.01.2011. Den nye NKK standarden avviker fra den forrige fra 04.05.2004 på fem punkter: Knær, hale og pelsmengde, det er kommet til et punkt om proporsjoner, samt endring i avsnittet om avvik fra beskrivelsen.

Knær. Før: ”Velvinklet.” Nå. ”Velvinklet, men ikke overdrevent.”

Hale. Før: ”Ukupert: Ubetydelig når stående. Lavt ansatt. Aldri rullet eller båret inn over ryggen, ikke haleknekk. Godt behåret med rikelig grov pels”. Nå: ”Ukupert: Bæres naturlig. Godt behåret med rikelig grov pels”.

I avsnittet om Hårlag er setningen: ”Pelsens kvalitet, struktur og rikelighet er viktigere enn lengden” byttet ut med ”Pelsens kvalitet og struktur er viktigere enn lengde og mengde”. Pelsen skal ikke med andre ord ikke lenger være rikelig, noe som følger den nye engelske versjonen der ordet ”profuse” er tatt ut.

Et punkt er helt nytt. ”Viktige proporsjoner: Lavere ved manken enn lenden. Hode i proporsjon til kroppen. Snuten omtrent halve hodets lengde.”

Tilslutt er det endret på avsnittet om avvik. ”Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes…” Før:” etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.” Nå: ”etter hvor stort avviket er og effekten på hundens helse og velferd, samt dens evne til å utføre sitt tradisjonelle arbeid.”

Rasebeskrivelser er interessant lesing og noe alle som driver med rasen bør ta seg tid til å lese gjennom en gang i mellom, enten man stiller ut, er oppdretter eller kanskje dommer.

Leave a reply