Solkysten Old English Sheepdog - Utvikling av rasebeskrivelsen
1247
post-template-default,single,single-post,postid-1247,single-format-standard,wp-featherlight-captions,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Utvikling av rasebeskrivelsen

Rasebeskriveslen til Old English Sheepdog har forandret seg gjennom tidene.

Hver rase har også et offisielt hjemland og siden Old English Sheepdog hører hjemme i England er det The Kennel Club som utarbeider denne standarden. Så blir standarden godkjent av den internasjonale hundeorganisasjonen FCI i Brussel. For at standardene skal ha en mest mulig standardisert form benyttes en internasjonal mal for disse, som også er godkjent av FCI. Herfra oversettes så standarden til norsk av Norsk Kennel Klub sin Standardkomite. Uten rasestandarden ville det ikke være noen raser.

På Solkysten sin side om Rasen og Beskrivelsen finner du nå både den nyeste beskrivelsen fra 29. mars 2011, men også eldre standarder fra opp gjennom tidene. Den eldste er fra 1952.

Det er veldig interessant å sammenligne disse standardene, eller rasebeskrivelsene som det nå heter, og på den måten følge rasens utvikling. Ser man for eksempel på størrelsen, ser man at i 1952 var en Old English Sheepdog hannhund mye mindre, fra 55 cm.

Rasebeskrivelsen bør ideelt sett tolkes moderat, slik at ”overtyping” unngås og uheldige trekk reverseres. Det er for eksempel beskrevet at halsen skal være ganske lang, men det betyr ikke nødvendigvis at en ennå lenger hals er ennå bedre. Dette er nå også presisert i den nye standarden der det heter at knærne skal være: Velvinklet, men ikke overdrevent.

Viktig er det også at man ikke glemmer at en Old English Sheepdog opprinnelig er en gjeterhund. I utgangspunktet skulle den være en kraftig, utholdende og selvstendig arbeidende hund.

Leave a reply