Solkysten Old English Sheepdog - Friske Old English Sheepdogs
1300
post-template-default,single,single-post,postid-1300,single-format-standard,wp-featherlight-captions,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Friske Old English Sheepdogs

Hvis oppdrettere og hannhundeiere tar ansvar og tester avlsdyrene før parring, kan man lett greie å avle seg ut av PCD lidelsen.

Antagene som har organisert forskningen regner med at så mange som 15 – 20 % av Old English Sheepdog er bærere av PCD.

Hunder med genotypen (+/+) er friske og er heller ikke bærere av sykdommen PCD.

Hunder med genotypen (MUT1/+) er friske, men er bærere at mutasjonen og vil overføre mutasjonen til halvparten av sitt avkom. Hvis denne bæreren blir brukt på en frisk hund (+/+), vil ingen av avkommene bli syke, selv om halvparten blir bærere. Hvis den derimot blir brukt på en hund som også er bærer vil en fjerde del av avkommene bli syke av PCD.

Primary Ciliary Dyskinesia (PCD) er et arvelig avvik som går på strukturen og funksjonen til flimmerhårene i luftveiene og andre steder i kroppen. Det er en lidelse som vil føre til at små valper begynner å hoste, pipe i brystet, nyse og etter hvert utvikle kronisk bronkitt før de tilslutt dør.

Hvis oppdrettere og hannhundeiere tar ansvar og tester avlsdyrene før parring, slik at man vet hva man avler på, eventuelt tester alle valpene før de selges, kan man med en så enkel arvegang lett greie å avle seg ut av denne lidelsen.

Se liste over PCD testede Old English Sheepdogs her…

Som man ser av listen finnes PCD nå i stor utstrekning på rasen og Antagene som har organisert forskningen regner med at så mange som 15 – 20 % av Old English Sheepdog er bærere av PCD.

Spørsmålet er ikke fra hvilke linjer disse muterte genene kommer, spørsmålet er ganske enkelt: Er de to dyrene som parres i dag friske eller bærere?

Slik tester du din Old English Sheepdog for PCD…

Leave a reply