Dark Light

Slik børstes en Old English Sheepdog

Skal man ha en Old English Sheepdog må den holdes i god pelskondisjon og da trenger du både godt utstyr og tid.

En god stålbørste som ligge godt i hånden. Den skal være lett og ikke for stiv i piggene. Så trenger du et utvalg av stålkammer, fra grov til fin. En god klotang er nødvendig for å holde klørne korte og en avrunnet saks (potesaks) til å klippe bort håret mellom potene. En venetang til å nappe ut hår fra ørene med er også en nødvendighet. Tilslutt vil vi anbefale et trimmebord eller tilsvarende bord, det vil spare ryggen din og gjøre børstingen mye enklere. Orker du ikke stå så lenge er en barkrakk eller lignende også kjekt å ha.

Lær valpen å ligge på børstebordet for å bli børstet.

Lær valpen at børsting er kos

Som valp trenger en Old English Sheepdog ikke mye børsting, men det er nå de gode rutinene skapes og hunden skal lære å ligge på siden mens den blir stelt og ordnet med. Dette skal læres, ellers blir pelspleien en kamp og ikke den hyggestund det skal være for hund og eier. Sett på radioen, en CD eller hør på en lydbok, da får du mer ut av børstetiden.

Børst pelsen hver uke

Ukentlig børsting er viktig for å holde pelsen i kondisjon og hele jobben vil nok ta deg 3 – 4 timer. Når OESen blir 8 til 9 måneder vil du merke at de første flokene kommer og da er det viktig å henge med og aller helst være i forkant av flokingen. En Old English Sheepdog skal gjennom 3 til 4 pelsskifter før den får sin voksne pels og alle disse skiftene krever ekstra børsting. Floker løses opp ved at man drar dem fra hverandre med fingrene. Bruk begge henders tommel og pekefinger og dra dem fra hverandre i alle retninger. Deretter børstes floken lett ut med børsten. Man børster alltid mot hårene dvs. at på beina begynner man øverst og børster pelsen oppover.

Nyvasket og ren i utstillingsringen.

Slik bruker du børsten

Hold børsten lett i hånden. Hvis du tviholder på børsten bruker du for mye makt, du blir sliten i armen, men drar også ut alt for mye pels. Det kan være lurt å spraye pelsen med litt vann mens man børster, da blir den ikke så elektrisk og pelsen brekker heller ikke så lett. Det er også meget viktig at du børster helt inn til huden. Det skal gå an å få en grov kam forsiktig gjennom pelsen etterpå, dvs. ingen floker eller matter må bli igjen. Pelsen rundt hals og skulder er ofte svært kraftig så her kan man med fordel bruke kam slik at man får tynnet pelsen litt ut.

Følg et system

Start med å legge hunden på siden. Det er viktig å gå systematisk tilverks, slik at man kommer gjennom absolutt hele hunden. Start med hodet og børst deg bakover, det vil si at du børster all pelsen mot hundens snute. Begynn med snuten, så rundt ørene og selve øret, under haken, resten av hodet, hals og nakke, forbeinet og innsiden av det underste forbeinet, mellom forbeina, så kroppen bakover til bakbeinet, magen, lysken, låret også helt bak, bakbeinet helt ned til poten og så litt på innsiden av det underste bakbeinet og til slutt ikke glem halen. Har du gått så systematisk tilverks er hunden din nå er lekker, nybørstet og fluffy på den ene siden. Da er det bare å snu den og gjøre likedan på den andre siden.

Det er hjelp å få

Har du en Old English Sheepdog og føler at pelsstellet og floker tar helt overhånd, så ta kontakt med oss på Solkysten. Vi hjelper deg gjerne og har også ofte børsting som tema på våre treff. Det er ingen skam å søke hjelp, men jo før jo bedre.