Dark Light

Kallenavnet “Bobtail”

Det er i år (2021) 33 år siden forbudet mot halekupering ble innført i Norge. Som et av de første landene i verden ble det innført halekuperingsforbud 1. juli 1988. Sverige fulgte etter i 1989 og Danmark i 1993.

Folk mente at forbudet ville ødelegge rasen Old English Sheepdog som hadde vært en kuperingsrase i mer enn hundre år. Mange Old English Sheepdog oppdrettere vurderte å slutte med rasen pga. halekuperingsforbud, noen gjorde også alvor av det.

Old English Sheepdog blir ofte kalt ”Bobtail”, som betyr “kupert hale”. Dette kallenavnet fikk rasen fordi bøndene kuperte halene for å unngå hundeskatt på disse arbeidende hundene. Denne skikken som var et av de spesielle trekk ved rasen ble tatt med i den offisielle rasebeskrivelsen i 1888. Hundre år etter ble det altså forbudt her i landet.

Rasens hjemland England fulgt endelig etter med forbud mot halekupering i 2006. Fortsatt er det lovelig å halekupere i enkelte land, slik som f.eks. Portugal, Canada og USA.

Selv om hunden har fått et annet uttrykk med hale, er de fleste OES eierne i dag glad for at OESen får beholde sin hale. Hundene har fått en bedre balanse, da de nå har en hale å styre og balansere seg med. Denne glade hunden logrer også ennå mer og tydeligere enn før.

Ch. Victor Cavendish som var født i 1897.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts