Dark Light

Primary Ciliary Dyskinesia (PCD) er en arvelig sykdom.

Universitetet i Liège i Belgia innledet et forskningsprosjekt om PCD på OES.

PCD er også oppdaget på Old English Sheepdog valper og unghunder.

Det finnes flere arvelige lidelser som også er kjent på OES. En av dem er Primary Ciliary Dyskinesia (PCD), et arvelig avvik som går på strukturen og funksjonen til flimmerhårene i luftveiene og andre steder i kroppen.

Flimmerhår, cilier, er små utløpere på overflaten av epitelcellene som kler både de øvre luftveier, nese og bihuler og nedre luftveier, luftrør og bronkier. Hver epitelcelle har 200–300 flimmerhår. Flimmerhårene skal bevege seg synkront og ”feie” bort et teppe av slim, som inneholder partikler, døde celler, eventuelle mikroorganismer og betennelsesceller.

Hos en hund som lider av PCD vil flimmerhårene ikke gjøre jobben sin. Mangel på koordinering og ineffektivitet hos flimmerhårene fører til for dårlig transport av slimet. Dette fører til at hunden vil hoste, pipe i brystet, nyse og etter hvert som slimet blir liggende å irritere utvikles det infeksjoner i luftveiene. Det er viktig at slike hunder ikke får hostedempende medisiner da hosting er den eneste måten de kan rense luftveiene på.

Ved Universitetet i Liège i Belgia har de innledet et forskningsprosjekt for å finne arvegangen og genet for PCD hos Old English Sheepdog. Målet er å kunne finne en gentest som kan identifisere friske, bærere og syke hunder med 100 % sikkerhet. Her kan du lese mer om Primary Ciliary Dyskinesia på Old English Sheepdogs og hva forskerne i Belgia har funnet.

Relaterte linker

Primary Ciliary Dyskinesia in Old English Sheepdog (PDF)
Bronchiectasis, Bulla and Ciliary Dyskinesia (PDF)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts