Dark Light

Cerebellar Ataxia er en sjelden, men arvelig sykdom som angriper lillehjernen og fører til at man mister normal koordinasjonsevne. Sykdommen kan forekomme hos hunderasen Old English Sheepdog.

Cerebellum, lillehjernen, er blant annet sentral i regulering av bevegelser. Ataxia henspeiler på mangel på koordinasjon av bevegelsene. Cerebellar Ataxia (CA) også kalt Cerebellar Abiotrophy forårsaker problemer med normal koordinasjon av musklene og påvirker dermed også balansen. Det er altså ingen smertefull lidelse og den forårsaker ikke svakhet i musklene eller hundens mentale tilstand. Det er heller ikke en sykdom hunden dør av.

Dette er en autosomal recessiv genetisk feil. Det vil si at både mor og far minst må være bærere av CA for at avkommet skal få sykdommen. CA har ikke vært påvist på Old English Sheepdog i Norge. Selv om sykdommer er svært sjelden er det viktig at den gjenkjennes hvis den skulle dukke opp. Hos Old English Sheepdog opptrer sykdommen senere i livet enn på mange andre raser og en OES kan være fra 1-5 år før den oppdages.

Det er koordinasjonen av alle bevegelsene som svekkes. Den evnen som gjør at du med lukkede øyne kan sette fingeren på nesen din uten problemer. Hunden vil ofte få en vaklende gange, den vil løfte forbeina høyt før de settes i bakken, ofte over albuhøyde. Den må liksom føle seg frem. Bakbeina vil den ofte sette godt ut til siden for å få støtte. De kan bevege seg bra rett frem, men får problemer med hurtige vendinger og trapper. Det å riste på hodet kan få hunden helt ut av ballanse og den kan ha skjelvinger i hodet når de for eksempel prøver å drikke av en vannskål. Mange av disse symptomene kan føre til at man mistenker dårlig syn.

Video av OES med CA
Her kan du se video 1 og video 2 av Old English Sheepdog med sykdommen CA.

Les hva forskerne skriver om CA
Her kan du lese mer om symptomene og om årsaker og diagnose hos Old English Sheepdog.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts