Dark Light

Hvorfor HD-røntge?

De fleste som har hatt en Old English Sheepdog i huset ønsker på et eller annet tidspunkt en ny OES. Helst en sunn og frisk OES. Dette kan man selv hjelpe til med.

Selv om du ikke skal bruke din hund i avl, vil det likevel hjelpe oppdrettere i deres avlsarbeid å vite HD-diagnosen på så mange slektninger som mulig. Det er disse oppdretterne du eller andre skal kjøpe ny OES av.

Kennelklubbene fører statistikker over forekomsten av HD, men man får ikke vite hele sannheten hvis bare noen OES blir røntget. De siste 10 årene er 67% av alle norskfødte OES HD-røntget, men det vil også si at 33% av hundene fortsatt ikke blir røntget.

HD – Hofteleddsdysplasi er en lidelse der både flere genetiske og miljømessige faktorer spiller inn. Hundens størrelse og rase, forets sammensetning, valpens veksthastighet, og hvor mye og hva slags mosjon hunden får. Det forskes stadig på området.

Det anbefales at valper og unghunder får et for som er tilpasset deres alder og rase. Spesielt er det viktig at ballansen mellom kalsium, fosfor og energi er riktig. Det er viktig å ikke overfore, men la valpen være slank samtidig som den har en jevn vekstkurve. Når det gjelder mosjon, så skal den økes gradvis. Valpen vennes til nye miljøer og får samtidig muligheten til å utvikle både muskler og balanse.

HD-resultatet kan avleses offisielt fra en OES er 12 måneder. Siden rasen utvikler seg sent pleier man ofte å anbefale å vente til den er mellom 15 og 18 måneder, men det er ingen øvre aldersgrense. Du bestiller time hos veterinæren. Før timen logger du deg inn på dogweb på www.nkk.no, og bestille en rekvisisjon som da forhåndsbetales. Hvis ikke vil du få en giro til betaling før resultatet blir offentliggjort. I Danmark skal eier før timen hos dyrlegen kjøpe og skrive ut en rekvisisjon på www.hundeweb.dk. I Sverige betaler man også før resultatet leses av.

Så oppfordringen er: Få din Old English Sheepdog HD-fotografert!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts