Dark Light

Det er vel ingenting som gleder et OES-mennneske mer enn en nybørstet, nyvasket og fluffy Old English Sheepdog.

Men i et land som vårt med skiftende årstider kan denne gleden bli kortvarig til tider, da en OES også er en stor hund som trenger mye mosjon. Nå er høsten her og det er tid for å dele mange gode tips og råd om OES i vær og vind.

Fram med bøtta

Er OES din sølete oppover beina etter tur eller drar OESen din mye sand inn i huset? Fyll opp en bøtte med lunket vann. Deretter putter du et og et ben oppi bøtten. Rist benet forsiktig slik at både sand og pinner fra pelsen flyter ut. Etterpå vris pelsen og beina tørkes med håndklær eller en plutoduk. Prøv å klemme mer enn du gnir, ellers lager du bare unødvendige floker.

Plutoduken hjelper deg

Plutoduken er et fabelaktig redskap for å få sheepdogen din tørr. Plutoduken er nærmest som et håndkle, men har bedre oppsugingsevne og kan suge til seg utrolige mengder vann fra pelsen. Fordelen med denne duken er at man slipper å bruke tre-fire håndklær på en hund – det holder med en. Du vrir duken opp i vann slik at den blir fuktig. Deretter klemmer du vannet ut av pelsen med duken som du vrir opp innimellom. Duken er faktisk også ganske praktisk å bruke på gulvet etterpå der sheepdogen har stått. Plutoduken fåes kjøpt i de fleste hundebutikker og er en billig investering.

På med sokkene

En smart oppfinnelse man også kan kjøpe er spesiallagde sokker til sheepdogen. Disse kan brukes når OESen skal være ren på labbene sine. Sokkene er svært populære og er nærmest et must når man skal på utstilling. Hunden holder seg dermed nyvasket og pen på labbene, helt til man har fått den opp på børstebordet. Pass på at sokkene sitter godt på slik at de ikke glir av. Sokkene er ikke noe for lange turer, men til små lufteturer kan de godt anbefales i ekstra møkkete vær.

Regnfrakk eller dekken

Når det regner, søla spruter og hunden er full av sand til langt opp under buken kan en regnfrakk (kjeledress) være en meget god løsning. Når dressen tas av etter bruk er det nesten bare det nederste på beina til hunden som trengs å vaskes. Pelsen til en OES er ganske vannavstøtende så dressen brukes mest mot søle. Regnfrakken vil klemme pelsen noe sammen og skaffe litt ekstra børstearbeid. Regnfrakker spesialsydd til hunder får man kjøpt i noen hundebutikker.

Ekle pinner i pelsen på tur

Endrer OESen din ganglanget i skogen? Sjekk om den han pinner i pelsen. Mange OES er ganske pysete og stopper for hver femte meter, andre bryr seg derimot ikke. Vet du at du har gått gjennom terreng med mye pinner bør du alltid sjekke gjennom pelsen når du kommer hjem. Regnfrakken kan være lur å ha for pysete sheepdoger i skogen.

Snøballkrig og snøballer

Når snøen blir sikkelig kram om vinteren og OESen din har vært ute og lekt kan alle beina bli til snøballer. Det nytter ikke å dra ut snøballene som har festet seg til pelsen og det tar evigheter om de skal tine og så blir det jo vått overalt. En metode som fungerer er å fylle opp en bøtte med godt lunkent vann og putte ett og ett bein oppi slik at snøballene tiner. Så er det bare å tørke.

Skare og såre poter

Skal du ut å gå på skitur og ha selskap av din trivelige OES? Pass på hvis det er skare! Man kan enkelt lage noen smarte sokker av fleece og feste dem med borrelås og sportstape. Det er svært ubehagelig for hunden å få såre poter og de kan lett skjære seg på skaren. Sokkene hjelper også mot ekle klumper som fester seg under potene om vinteren. Uansett bør hårene mellom potene klippes jevnlig med en butt saks. Sheepdogen kan få ubehagelige folker og grus kan lett feste seg der.

Bading i sjø og innsjø

Bading i saltvann med en OES er ikke å anbefale. Den blir svært seig i pelsen som da lettere kladder seg, og det kan være omtrent umulig å få kam eller børster igjennom pelsen. Har sheepdogen allerede hoppet uti vannet lettes arbeidet en del ved å skylle grundig med ferskvann etterpå. Det er bedre å bade innsjø – faktisk veldig god trening for hunden.

Potetmel og børste

En metode som særlig er brukt på utstillinger for at OESen skal se ekstra ren og pen ut er å ha i litt potetmel. Hel potetmel i en pose og putt enten skjegget eller labben til hunden din opp i posen for så å gni inn potetmelet. Deretter tar du en børste og børster melet bort slik at skitten følger med. En god ide før julekortet skal knipses kanskje?

Vasking av en OES

Hele hunden trenger man ikke å bade så ofte. Skal man på utstilling med en Old English Sheepdog vaskes den hvite pelsen dagen før utstillingen. Ellers blir pelsen for myk. Det beste er om du har gredd igjennom hele hunden før du vasker den. Bruk en sjampo beregnet på hunder.

Etter vask fønes hunden tør, mens du børster igjennom den. Fordelen med å gå på utstilling er at man har et mål med all børstingen og vaskingen. Så kommer man hjem med en ren og pen hund og kanskje noen flotte resultater og rosetter! De fleste oppdrettere vil hjelpe deg å komme i gang med ustilling om du kunne tenke deg det.

Røyting og hybelkaniner

En Old English Sheepdog har ingen direkte røyteperioder. Den røyter litt jevnt og trutt. Det blir mindre hår rundt omkring i huset hvis du er flink til å børste den. Men at de berømte hybelkaninene kommer til syne i alle kroker og kriker er ikke til å unngå og sorte klær er heller ikke særlig praktisk.

Hjelp! Gjestene kommer

Og det ser ut som Sahara har flyttet inn i stuen? Sett frem solbriller og støvler til gjestene i gangen. For det er ingen hemmelighet at OES’en har en tendens til å dra mye søle og sand inn i huset (den kan jo ikke ta av skoene). Gjestevennlige metoder spør du? Da må du finne frem moppen og støvsugeren. Derfor er det kanskje også ofte renere i et sheepdog hjem!? For deg selv er det et must å investere i en klessbørste, gjerne flere – en til badet – en i bilen – en i veska osv. Man blir vant til alt dette og vi som har en OES kan jo ikke leve uten OESen, sand, hår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts