Dark Light

Slik steller man en Old English Sheepdog

Det er viktig å holde pelsen til en Old English Sheepdog flokefri, men det er like viktig å sjekke øyne, tenner, ører og klør regelmessig. La gjerne en erfaren OES-person, oppdretteren din eller en veterinær vise deg hvordan du gjør de forskjellige tingene.

Stell med hunden fra den er valp

Det er svært viktig at en Old English Sheepdog lærer seg til å bli stelt. Venn den som valp til å bli behandlet – lær den å ligge på et egnet bord, ta den i ørene, se på tennene og ta den i bena, poter og klør. La gjerne andre hundevenner gjøre det samme. Lærer du valpen alt dette får du også en voksen hund som er lett å håndtere enten den skal stelles hjemme, hos veterinæren eller vises på utstilling. Vær tålmodig, snakk rolig, vennelig, men bestemt til hunden og husk at det er du som bestemmer. Gjør det dagelige stellet til en kosestund for deg og hunden.

Sjekk øyekroken

Hvis det har lett for å danne seg en ”geleklump” (øyenvåg) i øyekorken, må dette taes bort daglig. Se også til at hunden ikke har hår i øynene. Stadig rennende øyne skal undersøkes av veterinær.

Strikk, klype eller spenne

Det er viktig at sheepdogen får lov til å bruke øynene sine hver dag. En OES har ikke, slik mange tror dårlige eller lysømfintlige øyne. Så snart OES-valpen får lang nok lugg må denne settes opp enten med strikk, klype eller spenne. Små tannstrikker kan være fint på en valp da de ofte vil ta ut hårpynten til å begynne med. En hund som ikke ser k an bli usikker og kan også slå hodet i ting den ikke ser.

Tannstein må fjernes

En sheepdog får som alle andre hunder også tannstein. Tannstein er et gul-brunt belegg som dekker større eller mindre deler av tennene. Du kan enten la veterinæren fjerne belegget, eller du kan gjøre det selv med en tannskrape. Husk å vær forsiktig så du ikke skraper opp tannkjøttet.

Puss, puss – så får du en suss

Regelmessig børsting med tannbørste og tannkrem vil forebygge dannelsen av tannstein. Man kan bruke egne tannkremer for hund med for eksempel leversmak, tannkrem for mennesker eller bare vann. Skal du spare kan du bruke en liten bit av hundetannkremen og blandet i vannet som du børster tennene til hunden med. Med en superbrush som har flere sider er det lettere å komme til på innsiden av tennene. Hundens ånde vil også bli merkbart bedre hvis du spanderer noen minutter daglig til pussing av tenner – gjør pussingen til en hyggelig stund for deg og din OES på kveldstid. Gi gjerne hunden et ben å tygge på for å forhindre tannstein, noen liker også gulrøtter.

Skittent skjegg

Skjegget samler lett matrester, blir vått etter at den har drukket og det kan komme til å lukte ganske surt. Det kan derfor være lurt å vaske skjegget med jevne mellomrom. En Old English Sheepdog med rent skjegg er mye hyggeligere å hilse på eller å ha i fanget enn en som er snafsete og fæl. Bruk en mild hundeshampo.

Napp vekk hår i ørene

Vær spesielt oppmerksom på ørene til sheepdogen. På grunn av sheepdogens rikelige hårvekst, må du regelmessig fjerne overflødig hår i ørene. Vær forsiktig og ikke ta for mye på én gang. Du kan bruke pinsett, dine egne fingre eller en ørenapper (venetang, fåes kjøpt gjennom klubben). Gå aldri dypere inn i øret enn det du kan se og dytt ikke instrumenter av noe slag inn i øret. Den ytre øregang skal også holdes ren. Bruk en bomullsdott eller en Q-tip, tørr eller vætet og tørk forsiktig. Det er vanlig at en OES kan riste mye på hodet etter napping. Hvis hunden rister unormalt mye på hodet eller klør seg ofte bør du ta den med til en veterinær.

Potene og pelsen mellom potene

Det er lurt å holde pelsen mellom potene helt kortklippet. Da samler det seg ikke så mye sand der. Sand eller småstein mellom potene kan også være svært ubehagelig for hunden å gå på. Klipp håret med en saks eller bruk en egen potemaskin.

Klørne må klippes

Klørne til en Old English Sheepdog skal klippes med jevne mellomrom, ettersom hva slags underlag hunden går på. Den beste negleklipperen for store raser er ”amerikansk tang” (klotang). En erfaren OES-eier eller en veterinær kan vise deg hvordan du gjør det. Vær forsiktig, klipp bare litt av gangen så du ikke klipper i nerven. Treffer du nerven gjør dette temmelig vondt for hunden og den vil blø en del. Se på en av hundens lyseste negler i godt lys (dagslys) og du vil se hvor den rosa nerven går. Klipp ikke for nær denne. Hvis du skulle være uheldig og komme bort i nerven, kan blødningen stanses ved å presse en vattdott med sårpulver mot kloen noen minutter.

Luggen til valpen vokser fort. Tannstrikker kan være lurt å begynne med.
Luggen til valpen vokser fort. Tannstrikker kan være lurt å begynne med.

OES med bamseklipp
OES med bamseklipp

Bruk en ørenapper til fjerne overflødig hår i ørene til sheepdogen.
Bruk en ørenapper til fjerne overflødig hår i ørene til sheepdogen.

Skjer det noe i dag?
Skjer det noe i dag?