Dark Light

Fakta om hunderasen

  • En Old English Sheepdog lever vanligvis til en alder av 8-12 år
  • Pelsen trenger ukentlig børsting og stell
  • Den har en tendens til å dra mye søle og sand inn i huset (husk, den kan ikke ta av skoene, men en bøtte vann til å dyppe labbene i reduserer problemet)
  • Den har et stort behov for selskap og kontakt med sine mennesker
  • Skulderhøyden er minimum 56 cm for tisper og 61 cm for hannhunder, den veier mellom 25 og 50 kg
  • Den trenger daglig mosjon
  • Den trenger oppdragelse slik som alle andre hunder
  • Den egner seg svært godt som familiehund
Norman Harisson aus dem Elbe-Urstromtal født 2014.

En Old English Sheepdog (OES) er en mellomstor, trivelig, glad og godmodig gjeterhund med mye herlig pels, som både er meget intelligent og instinktivt trofast. Den egner seg veldig godt som familiehund. For fremfor alt vil en OES være der det skjer sammen med familien sin, uansett om det er på kjøkkenet, foran tv’en eller på tur.

Godt humør

Selv om rasen vesentlig er holdt som kjæledyr de siste hundre årene, er gjeter- og varslingsinstinktene fremdeles i god behold. Den vil “gjete” sin familie og varsle når det kommer fremmede. Det alltid gode humøret er noe som kjennetegner rasen, og sjelden eller aldri virker den sur og mutt. I Norge er rasen Old English Sheepdog populært kalt Labbetuss etter barne-TV serien med en person utkledd som en “naturtro” OES.

Størrelse og vekt

De fleste Old English Sheepdoghunder veier fra 30 til 40 kg og de har en skulderhøyde på minimum 56 cm for tisper og minimum 61 for hannhunder. Størrelsene på hundene varierer likevel en god del.

Valpen kan bli en liten tispe på bare 25 kg, mens noen hannhunder kan bli ganske store og veie over det dobbelte. Fra gammelt av har alle størrelser vært like verdifulle og nyttige. De små ble brukt til gjeting, de store til vakthold og de i mellom ble brukt til begge deler.

Turkameraten

Det sies at en times mosjonering daglig er tilstrekkelig for en Old English Sheepdog, men husk på at dette egentlig er en gjeterhund med kapasitet til å løpe i timevis i strekk. En vanlig hundeeier vil gjerne gå en morgenrunde, en lengre tur på gjerne 1 time og en kveldsrunde med hunden sin.

Passgangen

Karakteristisk for rasen er stor utholdenhet og et rullende energibesparende ganglag når hunden passer og traver. Hunden skal være høyere over lenden enn over skulderen, noe som gir den et bjørnelignende utseende, spesielt den gang hunden også var halekupert. En Old English Sheepdog vil også naturlig senke hodet når den slår over i passgang eller trav.

Trening

Selv om den er en rase som utvikles sent og er i besittelse av stor egenvilje, er den lærevillig helt fra valpestadiet. Den elsker oppmerksomhet og kan lære det meste. Treningen bør gis med mye kjærlighet og tålmodighet for at resultatet skal bli det beste. Den vil elske å være med på alt du finner på av lek og moro. Du kan fint trene triks, lydighet, rally lydighet og agility. Slik trening er moro for både hund og eier.

Pelsen

Den store, herlige pelsen som er et av kjennetegnene ved rasen krever mye stell. Den bør børstes helt igjennom en gang i uken, det tar 3-4 timer, enten med stålbørste, karde eller stålkam. Tover og floker dras fra hverandre med fingertuppene før de gres ut. Du får den letteste jobben om du fra hunden er valp vender den til å ligge på siden oppe på et egnet bord. Med et trimmebord sparer du både rygg og armer.

Pelsen må ikke bli som en filtmatte full av harde kladder. Har du klippet pelsen helt ned bruker den omtrent ett år på å vokse ut i full lengde igjen. Selv om pelsen i denne perioden er kortere trenger hunden likevel å bli børstet hver uke. Et bad kan bli nødvendig, men ikke for ofte.

Til daglig setter man håret opp slik at det ikke henger ned foran øynene, da ser hunden bedre.